глобално свят
глобално свят / iStock/Getty Images
Няма свидетелства, че пандемията от COVID-19 е хибридна кампания или операция. Това заяви Вилмос Хамикус от отдела за противодействие на хибридните заплахи към Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) пред комисията на Европейския парламент по въпросите на външната намеса в демократичните процеси, предаде БТА.

Той отбеляза, че отделът е бил създаден непосредствено след завладяването на Крим от Русия. По неговите думи първата цел е била да се създаде разбиране за съществуването на хибридните заплахи - различни действия, които целят да уязвят противника там, където е най-слаб.

Сред най-често разпространяваната дезинформация за COVID-19 са твърденията, че вирусът на болестта е създаден от САЩ или НАТО, че ЕС не се справя с противодействието на пандемията, че заразата не е опасна, че пандемията е таен план на световните елити. Това уточни Луц Гюнтер от отдела за стратегическа комуникация и информационни анализи на ЕСВД.

По неговите думи често се наблюдава също разпространяването не на дезинформация, а на преувеличения на фактите и едностранното им представяне. Като пример в тази посока той даде новините за руската помощ за Италия в овладяването на епидемията. По неговите думи се разпространяват и лъжи, например от руската агенция "Спутник", която твърди, че миенето на ръцете не предотвратява разпространението на болестта.
БТА