ЕС написа писмо на новия американски президент
ЕС написа писмо на новия американски президент / снимка: БГНЕС

Европейският съюз (ЕС) е подготвил писмо за новия американски президент, съобщи френския външен министър Бернар Кушнер. Писмото започва с обръщението "Скъпи господин президент", като мястото за името засега е оставено свободно. Писмото съдържа шест страници, но съдържанието му ще бъде оповестено, едва след като стане ясно кой ще управлява САЩ през идните четири години.

Кушнер каза, че писмото е насочено към необходимостта за намирането на многостранни решения на проблемите по света, в това число и за постигането на мир в Близкия Изток и за развиването на отношенията с Афганистан и Пакистан. "Знам, че и двамата кандидат-президенти на САЩ са насочили погледа си към Европа и че се интересуват от това двете страни на Атлантическия океан да работят заедно", добави френският външен министър след среща в Марсилия на министрите на външните работи на ЕС, състояла се извън официалната програма на срещата на дипломати номер едно на страните от Съюза за Средиземно море.

Бернар Кушнер посочи, че бързото развитие на глобализацията, съчетано с финансовата криза, са показали, че един народ не може повече да налага сам волята си на целия свят. "САЩ ще останат много важна страна. Не казвам доминираща страна, но голяма сила", допълни Кушнер.