ЕС: Македония да не се отказва от стратегията за сближаване със Запада
ЕС: Македония да не се отказва от стратегията за сближаване със Запада / снимка: БГНЕС
Европейският съюз призова днес Македония да не се отказва от стратегията си за сближаване със Запада. Призивът е отправен ден след като страната не получи покана да влезе в НАТО, предаде Ройтерс.

Вчера на срещата си на високо равнище в Букурещ лидерите на военния блок поканиха Албания и Хърватия да се присъединят към НАТО, но не отправиха същата покана към Македония заради спора й с Гърция за името на страната и заплахата с гръцко вето.

"Председателството на ЕС прикани днес бившата югославска република Македония да не се отказва от стратегическата си национална цел за евроатлантическа интеграция, която е жизнено важна за бъдещето на страната и е от голямо значение за целия регион", се казва в декларация на словенското председателство на ЕС.

Председателството смята, че решението на срещата на върха на НАТО в Букурещ не бива да поставя това под съмнение, се казва още в документа. В него се отбелязва, че преговорите с Гърция за уреждане на спора за името трябва да бъдат подновени без протакане. Европейският съюз заяви днес, че македонските политически лидери трябва да работят заедно, за да ускорят реформите и по този начин да отговорят на условията, необходими за започване по-късно тази година на преговори за влизане в ЕС.