/ iStock/Getty Images
Виетнам подписа споразумение за свободна търговия с Европейския съюз. Това е една от най-амбициозните сделки на евроблока с развиваща се пазарна икономика, отбелязва ДПА.

На церемонията по подписване на сделката, състояла се в Ханой, присъстваха виетнамският премиер Нгуен Суан Фук и еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом. Самата сделка бе подписана от страна на ЕС от румънския министър на предприятията, търговията и предприемачеството Щефан-Раду Опреа, чиято държава е ротационен председател на ЕС за първите шест месеца на годината и от виетнамския министър на търговията Чан Туан Ан.
 

БГНЕС, архив"Това е най-амбициозното споразумение за свободна търговия, което ЕС подписа с развиваща се пазарна икономика", подчерта Малмстрьом на пресконференция след подписването. Тя определи подписването на договора като "крайъгълен камък".

Пет акцента от срещата на върха на Г-20 в Осака

Съгласно договора, който трябва да бъде ратифициран от Европейския парламент и от виетнамския парламент, ЕС и Виетнам ще елиминират 99% от митата си. Сделката ще редуцира и нетарифните пречки пред ЕС и ще отвори сектора на виетнамските услуги и пазари за обществени поръчки и доставки за компании от ЕС.

Виетнам в един период бе една от най-бедните страни в света. Сега е сред най-бързорастящите глобални икономики. Виетнамският брутен вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с 7,08% през 2018 г.

Сделката с ЕС обаче бе подложена на критики от страна на правозащитници. В отворено писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск и евродепутата Бернд Ланге, председател на комисията за международна търговия в ЕП, активисти от виетнамското гражданско общество призоваха ЕС да настоява за по-големи политически реформи във Виетнам, преди да пристъпи към подписване на сделката.

Влиза в сила споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония


Виетнам, който е комунистическа страна с еднопартийно управление, забранява до голяма степен дисидентите. Базираната в САЩ правозащитна организация Проект 88, която следи за спазването на човешките права, твърди, че има 264 политически затворници във виетнамски затвори, въпреки че виетнамското правителство казва, че в затворите няма такива затворници.

Германия по-специално се конфронтира с Виетнам по въпроса за човешките права в последните години заради предполагаемо отвличане в Берлин. Според германските власти бившият висш кадър на виетнамската петролна компания "ПетроВиетнам" Чинх Суан Тханх, издирван в родината си за финансови престъпления, е бил отвлечен през юли 2017 г. в Берлин от виетнамски правителствени агенти и отведен във Виетнам. След това той беше осъден на доживотен затвор по обвинения за корупция. Виетнам отрича да е имало отвличане и твърди, че Тханх се е върнал доброволно в родината си.

Перу, Еквадор и Колумбия сключиха ново търговско споразумение с Великобритания

По повод сключването на сделката АП припомня, че Виетнам е вторият най-голям търговски партньор в Югоизточна Азия на ЕС, като през изминалата година стокооборотът между двете страни е бил 56 млрд. долара, според данни на националните статистически служби.

Преговорите за договора се водят от 2012 г. Според него Виетнам се ангажира да спазва стандартите за устойчиво развитие, включително и подобряване на ситуацията с човешките права, да защитава правата на работниците и да се придържа към ангажиментите за справяне с климатичните промени, съгласно разпоредбите на Парижкото споразумение за климата.

Възгледите на Тръмп за климата еволюират на срещата на Г-7

Това е втората сделка на ЕС за свободна търговия със страна от Югоизточна Азия, след тази със Сингапур. Новото споразумение е възприемано като още една стъпка към постигането на всеобхватна търговска сделка с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, обединяваща 10 държави с общо население от 650 милиона души.
 
БТА