Световни реакции след историческото Парижко споразумение за климата
Световни реакции след историческото Парижко споразумение за климата / снимка: БГНЕС

Представителите на 195 държави приеха в Париж първото глобално споразумение за борба срещу покачването на световната температура, което е източник на растящи заплахи за човека и природата, предаде Франс прес. С приемането на документа от 31 страници страните се задължават да ограничат средната температура на глобалното затопляне до под 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха, отбелязва ДПА. С това споразумение за пръв път се иска от всички страни да ограничат своите емисии парникови газове. По него се водеха преговори в продължение на четири години, след като предишни опити за постигането му не успяха, отбелязва Асошиейтед прес.

195 страни приеха глобално споразумение за борба с климатичните промени

Един месец след атентатите в Париж Франция обедини света, като даде възможност на 195 държави да сключат споразумение за ограничаване на глобалното затопляне, заяви европейският комисар по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете, цитиран от Франс прес.

На 13 ноември в джихадистки атентати в Париж бяха убити 130 души. "Близо месец по-късно Франция обедини света около най-важното световно споразумение, сключвано някога за климатичните промени", заяви еврокомисарят и похвали френското председателство на Световната конференция на ООН за климата.

Френският премиер Манюел Валс приветства споразумението за климата, определяйки го като историческо.

"Целият свят се обедини в Париж около историческо споразумение за климата. Гордост и отговорност, победа за планетата", написа Валс в Туитър.

Днес светът е обединен в борбата с климатичните промени, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс. Днес светът получава спасително въже, последен шанс да предаде на бъдещите поколения свят, който да е по-стабилен, по-здрава планета, по-справедливи общества и по-проспериращи икономики, посочи Юнкер. Той смята, че споразумението ще насочи света към глобален преход към чиста енергия.

Белият дом изрази похвалите си към "най-амбициозното споразумение за климатичните промени в историята", след като САЩ и още близо 200 страни подкрепиха постигнатите в Париж договорености, предаде Асошиейтед прес. Държавният секретар Джон Кери го определи като "победа за всички на планетата и за бъдещите поколения".

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун приветства сключеното споразумение като колосален триумф за човечеството. "Парижкото споразумение е колосален триумф за хората и нашата планета", каза той. Бан посочи още, че постигнатите договорености са се превърнали в "повратен момент" за усилията за "намаляване на заплахата, свързана с изменението на климата".

Приветстваме историческото споразумение, което току-що бе постигнато в Париж, заяви президентът на Световната банка Джим Йон Ким. Светът се обедини, за да изработи споразумение, което най-накрая да отразява стремежа, и сериозността на това, да запазим нашата планета за бъдещите поколения, добави той.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че Парижкото споразумение за климата е огромна стъпка напред за планетата, предаде ДПА.

"С постигането на това споразумение световните нации показаха какво могат да направят единството, амбицията и постоянството. Това е паметен момент и огромна стъпка напред за гарантирането на безопасното бъдеще на планетата ни", заяви Камерън.

ЮНЕСКО приветства глобалното споразумение за климата, одобрено днес на Световната конференция на ООН в Париж, предаде ТАСС.

"Това е без преувеличение историческо споразумение, което отваря нови перспективи пред човечеството", заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Президентът на САЩ Барак Обама определи приемането на глобалното споразумение за борба с климатичните промени като "нещо огромно", предаде ДПА.

"Почти всяка страна в света току-що подписа Парижкото споразумение за климатичните промени, благодарение на американското водачество", написа Обама в Туитър.

Обама определи споразумението за климата като нещо огромно

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че Парижкото споразумение "е критично важна стъпка напред за справянето с предизвикателството на глобалните климатични промени", предаде Ройтерс.

"Сега правителствата трябва да превърнат думите в дела чрез прилагането на политики, които водят до действителен напредък по направените от тях обещания", каза тя.

"Ето защо ключовото ми послание е да се определи правилна цена на въглеродните емисии и това да се направи сега. Плащането за емисиите от изкопаеми горива създава силно необходимите мотивации за инвестиране в нисковъглеродни емисии. То също така осигурява приходи за опазване на бедните, намаляване на дълга и понижаване на теглото на други данъци над домакинствата и фирмите. Очакваме с нетърпение да водим диалог по определянето на цената на въглеродните емисии и да помогнем на правителствата да приложат на практика тази жизненоважна политика", заяви шефката на МВФ.

Германският канцлер Ангела Меркел приветства постигнатото в Париж споразумение за климата като знак на надеждата, предаде ДПА."С приетото споразумение за климата световната общност за пръв път се ангажира да се бори с глобалното изменение на климата", каза Меркел в Берлин.

Тя благодари на френския президент за старателната подготовка, умелото справяне с преговорите, както и за гостоприемството му.
Париж ще остане свързан завинаги с този исторически обрат в глобалната политика в областта на климата, добави Меркел.

Партията на европейските социалисти (ПЕС) се радва, че стана възможно да бъде постигнато международно споразумение за климата в Париж и поздравява всички, които работиха усърдно за него, в частност нашите френски колеги и френския президент Франсоа Оланд за показаното лидерство и смелост да домакинстват на 21-та Конференция на страните. Това се посочва в прессъобщение на ПЕС, получено от БТА. Президентът на ПЕС Сергей Станишев реагира на споразумението:

"Париж ознаменува отварянето на нова страница, нова глава в нашата обща история на тази планета. С това споразумение всяка една страна по света - развита, развиваща се или нововъзникваща, призна заплахата за човечеството от глобалното затопляне и нуждата да от действие. Признаването на проблема, пред който всички сме изправени, доведе до споразумение, което ще бъде солидна основа за по-нататъшни усилия за запазване на световния курс към това затоплянето да остане под 2 градуса. Това е здрава основа за по-нататъшни действия."