Ердоган се закани на враговете си след победата на местния вот в Турция
Ердоган се закани на враговете си след победата на местния вот в Турция / снимки: БГНЕС

Управляващата в Турция политическа сила печели убедително изборите за местни органи на властта.

Кандидатите на Партия на справедливостта и развитието, чийто лидер е премиерът Реджеп Ердоган, са събрали на местния вот в неделя 45% от гласовете на избирателите, показва данните от преброяване на 50% от бюлетините.

Втора е опозиционната Народно-републиканска партия (НРП) с 23% от гласовете, трета е Партията на националното действие (ПНД) с 14-процентна подкрепа, а 7,5% от бюлетините е събрала прокюрдската Партията на мира и демокрацията (ПМД). Тези резултати са от преброяване на 5 млн. бюлетини и на 12% от избирателните урни.

Избирателната комисия започна да огласява данните от изборите два часа след техния край. Кандидатите на ПСР водят в 22 от 30-те големи града в страната и в 32 от 81-та провинции, предаде РИА "Новости".

НРП побеждава в 5 големи града и в 7 провинции в западната част на страната, където традиционно се радва на широка подкрепа. Съответно кюрдските провинции в Югоизточна Турция масово са гласували за ПМД.

В Анкара и Истанбул партията на Ердоган съхранява лидерството си. Действащият столичен кмет Мелих Гекчек получава 46% от гласовете, но във врата му диша кандидатът на НРП Мансур Яваш с почти 40% от бюлетините. Сегашният градоначалник на Истанбул Кадир Топбаш има 50% от гласовете, а конкурентът му също от НРП Мустафа Саръгюл 39 процента.

Ердоган се закани на враговете си след победата на местния вот в Турция
netinfo

Избирателната активност бе 83 процента.

На импровизират митинг пред централа на ПСР в Анкара Реджеп Ердоган обяви победата и се закани на враговете си, че ще "платят цената" заради опитите да го свалят.

"Тези, които нападнаха Турция, са объркани и разстроени. Ще ги натикаме в техните дупки..те ще платят цената. Вие подкрепихте вашия премиер и аз съм безкрайно благодарен. Вие защитите независимата борба за нова Турция", каза Ердоган от балкона на централата, обкръжен от семейството си. Множеството го прекъсваше със скандиранията "Турция се гордее с теб", "Стой изправен, не се огъвай", "Бог е велик" .

Въпреки корупционните скандали, порицанията от чужди столици и правозащитни групи, "изборните резултати ни показват, че Ердоган се е отървал с много малки загуби", коментира пред Франс прес политологът Мехмет Окур от Университета Гази в Анкара. "Гласоподавателите смятат, че ако Ердоган загуби, ще загубят и те. Няма значение колко са сериозни твърденията за корупцията, избирателите подкрепиха Ердогат, за да съхранят стандарта, който придобиха при неговото управление", твърди още политологът.

Право на глас в Турция имат 52 млн. души, а свои кандидати представиха 26 политически партии. 40 000 полицаи се грижеха за спокойното протичане на вота.