Ердоган обяви извънредно положение в Турция
88598
Ердоган обяви извънредно положение в Турция
Ердоган обяви извънредно положение в Турция
  • Ердоган обяви извънредно положение в Турция
  • Ердоган обяви извънредно положение в Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви снощи извънредно положение в Турция за период от три месеца след неуспешния опит за държавен преврат миналата седмица, предадоха световните агенции.

Решението за извънредното положение в страната в рамките на три месеца е взето на основание на член 120 от Основния закон и трябва да бъде одобрено от турския парламент. Извънредното положение цели да премахне заплахите срещу демокрацията, правовата държава, свободите и правата на гражданите, да се предприемат всички подходящи и навременни мерки за тяхното опазване по най-бързия и ефективен начин. Това съобщи от трибуната на президентската резиденция държавният глава на Турция след близо десет часа разисквания в Аксарай на съвещанията за сигурност вчера.

Основни мерки, които могат да бъдат наложени при извънредното положение в Турция

Първото беше на Съвета за национална сигурност, оглавен от президента Ердоган в качеството му и на главнокомандващ на армията, а в него участваха висши генерали от Генералния щаб, премиерът и силовите министри от кабинета. Съветът излезе с решение с препоръчителен характер. Непосредствено след това се проведе заседание на Министерския съвет отново в президентската резиденция и решението за извънредно положение за период от три месеца беше одобрено. Днес то бе оповестено официално в Държавния вестник и бе обявено, че в 13.00 часа започва прилагането му без изключение в цялата страна. Веднага след това бe разгледано и на Общото събрание на Меджлиса от депутатите.

В обръщението си към нацията снощи президентът Ердоган обърна внимание на паралелните структури на въоръжената терористична организация на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетуллах Гюлен. Турция официално изиска екстрадирането на Гюлен, но преди това задържането му под стража, за да не направи опит да избяга от САЩ, като документацията вече е пристигнала във Вашингтон.

Ердоган каза, че тези елементи са проникнали в армията и държавата и подобно на вируси и ракови клетки са се разпространили и предизвикали метастази в цялата държавна система. Така той обясни и легализира невижданите досега в политическата история на Турция масови арести, уволнения и чистки на близо 50 000 души досега, за изхвърлянето на гюленистите само за четири дни след неуспешния опит за преврат в нощта на 15 юли.
Фракцията, която се е внедрила и разширила за десетилетия в редовете на турската армия, атакува с оръжия, хеликоптери, бойни самолети и танкове турската държава и волята на турския народ, каза още Ердоган.

В словото си той благодари на всички турски институции с изключение на службите от МИТ и това се изтълкува от наблюдателите като критика заради пропуските в разузнаването, които те са допуснали и не са успели да предупредят управляващите и президента навреме, за да вземат мерки и да пресекат метежа, преди той да започне да се осъществява.

Отличителното на новото извънредно положение е, че се засилват правомощията на всички валии, тоест началници, областните ръководители, на които ще бъдат подчинени в този период военни, тоест военните ще бъдат подчинени на цивилните, на административната власт и на правителството в рамките на извънредното положение.

Ердоган забрани на учените да напускат Турция

Същевременно държавният глава увери, че няма да има отстъпление от основните граждански права на турците, те няма да бъдат нарушени, само някои ще бъдат ограничени временно. Ние сме гарант за рехабилитирането, спазването и засилването на демокрацията и свободите в страната и за спешните мерки, които ще предприемем за стабилизирането на турската икономика, подчерта Ердоган, след което обеща заедно с турската армия, която е доказала предаността си към държавата и властта, и със силите за сигурност да продължат да извършват операции до пълното прочистване на страната от вирусите, както за пореден път нарече гюленистите.

Наш университетски преподавател в Турция: Телефоните се слушат, следи се в интернет

Ердоган предупреди западните си партньори, че нямат право да критикуват за решението за обявяване на извънредно положение Турция и посочи като пример Франция, където извънредното положение се прилага вече от шест месеца заради терористични актове, а френският парламент отново разисква възможността за неговото удължаване в името на сигурността на гражданите на страната.

Ердогон подчерта, че опитът за преврат е бил осуетен директно от турския народ, който е излязъл на бунт срещу превратаджиите и е дал големи жертви. Ердоган се свърза в телеконференция с митингите по площадите в големите и малки градове в страната един по един и нито веднъж не повтори думите си.

Масова чистка в отговор на опита за преврат в Турция

В паузата между двете съвещания за сигурността Ердоган даде интервю на Ал Джазира Тюрк на английски, което бе преведено симултантно на турски и френски и бе излъчено по основните новинарски и обществени канали.

В него Ердоган потвърди, че ако правителството и парламентът приемат решение за връщане на смъртното наказание, той няма да наложи вето.