Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че целта на неговото правителство е да възстанови за една година южния регион Кахраманмараш, епицентърът на смъртоносното земетресение от понеделник.

"Никога не можем да позволим на нашите граждани да останат на улицата", каза Ердоган в сряда по време на посещение на зона за спешна помощ, създадена от агенцията за управление на бедствия на страната.

БГНЕС

"Нашата държава използва всички свои ресурси на AFAD (турската агенция за управление на бедствия) и общините. Ще продължим да го правим", подчерта Ердоган.

Президентът каза, че правителството планира да даде 10 000 турски лири, за да помогне на семействата, засегнати от земетресението, и е организирало хотели, в които гражданите да отседнат, ако желаят.

БГНЕС

Ердоган също така призна, че правителството е "имало проблеми" с разчистването на блокираните пътища и снабдяването с природен газ на градовете и хуманитарните работници, което е попречило на спасителите да стигнат до рухналите сгради, за да извадят оцелелите. Той обаче посочи, че ситуацията вече е "под контрол".

БГНЕС

Студеното време в Турция и Сирия усложни търсенето на оцелели, тъй като минусовите температури увеличават риска от хипотермия за онези, които са останали под развалините.
CNN