/ ThinkStock/Getty Images
За шофьорите е толкова опасно да карат обезводнени, колкото под въздействието на алкохол, предупреждават британски експерти, цитирани от в. "Дейли експрес".
През лятото оводняването на организма често е трудно, особено по време на дълъг път. Шофьорите обаче не трябва да сядат зад волана, ако не са се запасили с достатъчно течности.

Проучване, направено във Великобритания от компания Лизинг опшънс показва, че над две трети (67 процента) от водачите на МПС не разпознават симптомите на обезводняване - забавени реакции, понижено внимание, мускулни крампи.

Защо през август стават най-много катастрофи?

Шофьорските грешки са причина за над две трети (68 процента) от катастрофите във Великобритания.

С потенциално отслабване на вниманието и концентрацията, причинени от обезводняване, шофьорите стават опасни зад волана.

Съвети за безопасно шофиране през лятото

Здравните власти препоръчват да се пият около два литра вода дневно. Авторите на настоящото проучване обаче са установили, че 37 процента от участниците пият само по един литър, а 18 процента - под литър на ден.

Допитването е установило също, че според 84 процента от водачите на МПС шофирането в нетрезво състояние е много по-опасно, отколкото в обезводнено състояние.

Изследване на специалисти от университета на Лъфбъро обаче показва, че по отношение на шофирането дори лекото обезводняване се равнява на каране с алкохолно съдържание в кръвта над допустимия лимит.
БТА