Ексхумираха тялото на мафиот, заподозрян в отвличането на Емануела Орланди
Ексхумираха тялото на мафиот, заподозрян в отвличането на Емануела Орланди / снимка: Reuters, архив

В римската базилика "Свети Аполинарий" беше отворен гробът на мафиот във връзка с разследването на отвличане на ватиканско момиче, съобщава АНСА.

Енрико де Педис, главатар на престъпната банда Малияна, беше погребан в базиликата преди 22 години. Подозира се, че той е отвлякъл 16-годишната Емануела Орланди, изчезнала във Ватикана през пролетта на 1983 година.

На отварянето на гроба присъстваха прокурорите, издали разрешението за тази процедура, братът на Емануела Орланди - Пиетро Орланди, полицаи и съдебни лекари.

Преди да влезе в базиликата, Пиетро Орланди заяви, че това е голям напредък в разследването на изчезването на сестра му и показва, че Ватикана и римската прокуратура започват да си сътрудничат по случая.

Де Педис беше убит през 1990 година, припомня Асошиейтед прес. Преди няколко години бившата му приятелка Сабрина Минарди заяви, че той е отвлякъл Орланди, допълва АНСА. Подобно твърдение се съдържаше и в анонимно телефонно обаждане до телевизионната програма "Кой го е виждал" по италианската телевизия РАИ 3, припомня БТА.

В последно време се активизираха усилията за разгадаване на едно от най-мистериозните престъпления във Ватикана. Ватикански представители заявиха, че нямат нищо против отварянето на гроба на Де Педис. Имаше подозрения, че в него може би дори се намират тленните останки на Емануела.

Днес при отварянето на гроба съдебните лекари констатираха, че в него има тяло на мъж, отговарящо на описанието на Енрико де Педис. Тленните останки на мафиота ще бъдат откарани в Института за съдебна медицина към римския университет "Сапиенца", за да се извършат ДНК анализи за идентифициране на трупа.

Емануела Орланди изчезна на път за урок по музика в Рим. Тя беше дъщеря на ватикански служител и аферата от три десетилетия вече буди интереса на медиите. Мнозина смятат, че Орланди е жива. Според една от версиите отвличането е било свързано с атентата срещу папа Йоан Павел Втори, извършен от турчина Мехмет Али Агджа и Емануела е трябвало да бъде разменна монета в евентуално освобождаване на атентатора. Според друга версия бащата на Емануела е имал доказателства, свързващи ватиканската банка Институт за религиозни делаи бандата Малияна, и момичето е било похитено, за да бъде накаран той да мълчи. Според версиите с организацията на отвличането е бил натоварен Де Педис.

В началото на април представителят на римската прокуратура Джанкарло Капалдо заяви, че високопоставени представители във Ватикана знаят много повече неща за връзките на бандата Малияна със Светия престол и за отвличането и предполагаемото убийство на Емануела.

Погребването на Де Педис в базиликата също бе доста коментирано през годините, защото там той почиваше редом с кардинали. Мнозина сметнаха, че не е уместно отявлен престъпник да бъде погребан при висши духовници.

Миналия месец британският в. "Индипендънт" писа, като се позова на източник от Светия престол, че Де Педис е бил погребан в базиликата, след като съпругата му предложила на Ватикана дарение от 1 милиард италиански лири. С част от тези пари била обновена базиликата, която се намира точно до площад "Навона" в историческия център на Рим.

"Индипендънт" писа още, че след ексхумацията на трупа на Де Педис, той нямало да бъде положен отново в базиликата.