/ Thinkstock/Getty Images
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е разговарял в петък с председателя на групата на Зелените в Европейския парламент Ска Келер, както и с българските власти, съобщи на пресконференция говорител на ЕК.

Поводът за разговорите е декларация на НФСБ, критикуваща Келер. "Последва съобщение до медиите от Министерския съвет, което според нас изясни нещата. Затова за нас случаят е приключен - съобщението разграничи правителството от позицията на вицепремиера Валери Симеонов", добави говорителят.

Кабинетът се разграничи от декларация на НФСБ за Ска Келер

Миналата седмица Келер бе на посещение у нас и се присъедини към протестите срещу строителството в Пирин и на нов път през Кресненското дефиле. По този повод Националният фронт за спасение на България (НФСБ) разпространи декларация "Да намажем ските на Ска Келер" до Министерството на външните работи, ЕП, федералното правителство на Германия и Коалиция "Алианс 90/Зелената партия", подписана и от Симеонов.

В текста Келер бе наречена "нагла и самонадеяна особа", "покрила се с позорна слава зелена активистка". НФСБ настоя МВнР да обяви Келер за персона нон грата и тя да бъде експулсирана. Келер отвърна, че никога и никъде по света досега не е получавала подобно отношение.
БТА