ЕК призна, че Македония е отбелязала напредък във всички области
ЕК призна, че Македония е отбелязала напредък във всички области / снимки: Reuters, архив

В Македония е регистриран напредък във всички области, които се наблюдават и се отразяват от специалния доклад на Европейската комисия.

„Македония е отбелязала прогрес във всички области, въпреки политическата криза, в която страната изпадна на 24 декември 2012 г.”, се посочва в документа, който трябва да бъде обявен от еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле. В доклада се отбелязва важността на постигнатото на 1 март политическо споразумение между управляващи (ВМРО-ДПМНЕ) и опозиция (СДСМ) с посредничеството на Брюксел. ЕК подчертава, че неговите клаузи трябва да се прилагат незабавно.

Документът се спира и на контактите на Македония със съседните държави. „Отношенията със съседите остават добри и са взети мерки за подобряване на двустранните отношения с България и Гърция”, се посочва в текста. В него се казва още, че официалните преговори с Атина във връзка със спора за името на Македония са получили нов импулс по време на отчитания от доклада период, посочва БГНЕС.

ЕК призна че Македония е отбелязала напредък във всички области
netinfo


Междувременно се състоя и среща на македонския министър-председател Никола Груевски (на снимката в текста) и външния министър на Европейския съюз Катрин Аштън. Груевски и Аштън са обсъдили оценката от доклада на еврокомисията. Двамата са засегнали и реформите, които Скопие трябва да проведе, ако желае да се интегрира в ЕС. Премиерът Груевски е информирал външния министър за процесите на модернизация, които текат в Македония.