Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази днес очакването Атина и Анкара да направят необходимото за успокояване на обстановката по гръцко-турската граница. По нейните думи насрочената за тази вечер среща с турския президент Реджеп Ердоган в Брюксел е началото на по-широк диалог с турската страна.

Отчитаме, че Турция полага големи усилия за мигрантите, но е ясно, че това, което стана миналия уикенд, не може да се повтаря, заяви Фон дер Лайен по повод решението на Анкара да освободи пътя пред онези, които желаят да достигнат ЕС. Последните събития по гръцко-турската граница показват, че турската страна може на своя глава да отвори вратите, добави тя на пресконференция за първите 100 дни, откакто оглави комисията.

В помощ на бежанците: Германия е готова да приеме до 1500 деца под 14 години

Фон дер Лайен настоя, че Гърция също следва да изпълнява задълженията си по охрана на европейската граница и за предоставяне на възможност за подаване на молби за убежище. Тя добави, че в насрочения за довечера разговор с Ердоган, чийто домакин ще бъде председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, ще бъде обсъдена и обстановката в Сирия.

Преди 100 дни водещите теми бяха съвсем различни, припомни днес Фон дер Лайен. Тя отбеляза, че в края на миналата година са били водещи въпросите за това дали евродепутатите ще съберат необходимото мнозинство, за да назначат новата комисия, дали Великобритания ще изпрати свой еврокомисар. Споразумението с Турция за миграцията тогава не беше под въпрос, посочи тя. Фон дер Лайен заяви, че последните събития на турско-гръцката граница са предизвикани по политически причини.