ЕК не изключва възможност за наказателна процедура срещу Унгария заради медийния закон
ЕК не изключва възможност за наказателна процедура срещу Унгария заради медийния закон / снимка: Reuters, архив

Европейската комисия не изключва възможността за предприемане на наказателна процедура срещу Унгария по повод на новия медиен закон. Ако установим нови факти, може да предприемем нови действия, заяви Райън Хийт, говорител на еврокомисаря по новите технологии Нели Крус. Така той отговори на въпроса могат ли да се предприемат юридически наказателни процедури срещу Будапеща по този въпрос.

Хийт съобщи, че комисарят Крус е изпратила ново писмо до унгарските власти, тъй като в последните дни има поводи за нови притеснения за медийния закон, особено след отнемането на лиценза на Клуб радио. В писмото се посочва, че не е въпрос само европейското право да се въвежда в националното законодателство, но и неговите принципи да се прилагат в действителност.

Комисията предприе вчера срещу Унгария три ускорени наказателни процедури заради новата конституция, която отнема независимостта на централната банка, променя възрастта за пенсионирането на съдиите и не осигурява достатъчна защита на личните данни, предава БТА. По-късно в Европейския парламент в Страсбург предстои дебат между депутатите, председателя на ЕК Жозе Барозу и унгарския премиер Виктор Орбан.