ЕК настоява руско-украинският газов спор да се реши възможно най-скоро
ЕК настоява руско-украинският газов спор да се реши възможно най-скоро / снимкa: БГНЕС

ЕК ще реагира на случващото се с кризата с газа от Русия през Украйна на две равнища – на първо място ще се погрижи за това крайните потребители в страните от ЕС да получат необходимите им доставки от газ и на второ – ще води преговори поотделно с представители на Украйна и „Газпром”, като ще настоява те да седнат на масата за преговори. Това каза в специално интервю за предаването „Денят” на Дарик говорителят на еврокомисаря по енергетиката Андерс Пиебалгс – Феран Тараделас. Делегация на ЕК се намира в Киев, където води преговори с украинските представители. Делегацията ще разговаря с представители на „Газпром” в някоя от европейските столици, посочи още говорителят на еврокомисаря по енергетиката. Ето какво още каза Феран Тараделас:

Ще предприемем мерки на две плоскости. На първо място, ще се погрижим крайните потребители в ЕС да получат необходимите им доставки на газ. По тази причина сме в непрекъснат контакт с властите във всяка от държавите, които трябва да координират помежду си общ отговор в случай, че има сериозно нарушение на доставките на газ, към която и да е от страните членки. Към този момент не сме идентифицирали никакви съществени нередности при доставките на газ, въпреки че имаше някои минимални отклонения от нормалните количества.

В петък Комисията ще събере това, което наричаме група за газова координация, която е техническо тяло, което може да взема решения по механизми за солидарност по такъв начин, че страните членки да могат да осигурят газ от други части на Европа за онези страни от ЕС, които имат проблеми с доставките. Що се отнася до двустранния проблем между Русия и Украйна, ЕК изпрати мисия на високо равнище в Киев, която да открие истинските факти по случващото се. Ще се срещнем и с представители на „Газпром”. Идеята е тази мисия да получи информация от двете страни на търговския спор и да предаде посланието на ЕК, която настоява двете страни да се върнат на масата за преговори и да постигнат споразумение възможно най-скоро, за да възстановят напълно доставките на газ от Русия към ЕС.

 

Цялото интервю можете да прочетете ТУК.