ЕК ще реагира на руско-украинския газов спор
ЕК ще реагира на руско-украинския газов спор / снимкa: БГНЕС

ЕК ще реагира на случващото се с кризата с газа от Русия през Украйна на две равнища – на първо място ще се погрижи за това крайните потребители в страните от ЕС да получат необходимите им доставки от газ и на второ – ще води преговори поотделно с представители на Украйна и „Газпром”, като ще настоява те да седнат на масата за преговори. Това каза в специално интервю за предаването „Денят” на Дарик говорителят на еврокомисаря по енергетиката Андерс Пиебалгс – Феран Тараделас. Делегация на ЕК се намира в Киев, където води преговори с украинските представители. Делегацията ще разговаря с представители на „Газпром” в някоя от европейските столици, посочи още говорителят на еврокомисаря по енергетиката. Ето какво още каза Феран Тараделас:

Какви действия предприема ЕС във връзка проблема с доставките на руски газ през Украйна?

Ще предприемем мерки на две плоскости. На първо място, ще се погрижим крайните потребители в ЕС да получат необходимите им доставки на газ. По тази причина сме в непрекъснат контакт с властите във всяка от държавите, които трябва да координират помежду си общ отговор в случай, че има сериозно нарушение на доставките на газ, към която и да е от страните членки. Към този момент не сме идентифицирали никакви съществени нередности при доставките на газ, въпреки че имаше някои минимални отклонения от нормалните количества. В петък Комисията ще събере това, което наричаме група за газова координация, която е техническо тяло, което може да взема решения по механизми за солидарност по такъв начин, че страните членки да могат да осигурят газ от други части на Европа за онези страни от ЕС, които имат проблеми с доставките. Що се отнася до двустранния проблем между Русия и Украйна, ЕК изпрати мисия на високо равнище в Киев, която да открие истинските факти по случващото се. Ще се срещнем и с представители на „Газпром”. Идеята е тази мисия да получи информация от двете страни на търговския спор и да предаде посланието на ЕК, която настоява двете страни да се върнат на масата за преговори и да постигнат споразумение възможно най-скоро, за да възстановят напълно доставките на газ от Русия към ЕС.

Как точно ще постигнете това?

Такова послание ще изпратим на украинците и руснаците. Те трябва да имат предвид, че ЕС е най-важният пазар за Русия като доставчик на електроенергия и единственият пазар за Украйна като транзитна държава. Така че за тях е от огромен интерес основният им пазар да бъде добре снабдяван.

Украйна вече отхвърли идеята да бъде увеличено количеството газ, подавано през страната, което означава, че ако доставките останат същите, количеството газ за редица държави в ЕС ще остане намалено. Тълкувате ли това като настояване от страна на Украйна за по-радикално решение на проблема?

Наблюдаваме тези процеси изключително внимателно. Повтарям още веднъж, че не сме идентифицирали никакви значителни нарушения на доставките, дори да е имало някакви нередности. Ако има нарушения на доставките, обаче, групата за газова координация ще предприеме съответните мерки, за да подпомогне страните, които страдат от това. Ние вече получихме уверение от страна на Украйна и Русия, че каквито и да са двустранните различия между тях, те няма да засегнат транзита на газ до ЕС. Мога да подчертая също, че към момента доставките на газ в ЕС са на ниво, много близко до нормалното. Дори да е имало някакви нередности.

Все още ли поддържате идеята за създаване на мониторингова група за доставките на газ през Украйна и ако да – как точно че бъде организирана тя?

Към момента Комисията няма намерение да създава тази система за мониторинг. Русия и Украйна, са тези, които трябва да упражняват мониторинг върху количествата газ, които минават от Русия към Украйна и през Украйна. Това, което ЕС наблюдава изключително внимателно, е количеството газ, което пристига в ЕС.

ЕС вече обяви, че няма да поема ролята на посредник в търговския спор между „Газпром” и Украйна, но ще излезе на сцената, ако ситуацията се превърне в криза. Какво точно разбирате под криза и какво точно ще предприемете?

Към момента Европейската комисия разглежда случая като търговски, такъв, който трябва да бъде разрешен от двете участващи страни. Към момента не искаме да бъдем включвани в никакви преговори. За в бъдеще ще решим.

Все пак какво трябва да се случи, за да се намесите по-радикално?

Не бих искал да спекулирам. Бих могъл само да кажа каква е ситуацията в този момент. А на този етап ние нямаме намерение да преговаряме с Русия и Украйна, това е проблем, който трябва да разрешат помежду си. В момента разчитаме на работата на мисията на високо равнище, която е изпратена в Киев и която ще се срещне с представители на „Газпром” в някоя от европейските столици. В петък ще се организира срещата за газова координация. Това са непосредствените мерки, които ще предприемем. Междувременно ще следим много внимателно какви са доставките на газ към различните страни членки на ЕС, както и еволюцията на разговорите, които се провеждат между Русия и Украйна за постигане на споразумение.

Колко са държавите в ЕС, които са директно засегнати от намаленото количество на доставките?

Получихме доклади от различни страни членки. От Полша, Унгария, Словакия, Румъния и Гърция. Трябва да добавя също така, че в много от случаите нивата на доставки на газ достигнаха нормални равнища. За България, обаче, нямаме информация. Трябва да проверим каква е ситуацията. Тя се променя непрекъснато. Затова за мен е много трудно за преценя каква е. Непрекъснато получаваме данни и ситуацията се променя непрекъснато.

Какво очаквате да се промени за крайните потребители?

Информацията, която получаваме от газовите компании в различните страни членки, гласи, че няма непосредствен риск за крайните потребители на този етап. Причината за това е, че всички страни от ЕС имат големи количества съхраняван газ и че има алтернативи на използвания газ, и че количествата на намаляване на доставките на газ не са толкова големи. По тази причина засега не смятаме, че има непосредствен риск за потребителите. Но както вече ви казах, следим ситуацията изключително внимателно, за да предприемем мерки в случай, че има съществен риск.

„Газпром” вече спомена, че ще стартира съдебно дело срещу Украйна заради задържането на количества газ от нейна страна в Страсбург?

Както вече ви казах не възнамерявам да правя никакви коментари по двустранни въпроси. Украйна при всички случаи трябва да бъде привлечена на масата на преговорите и да се опита да постигне споразумение с руснаците възможно най-скоро. Това, което ЕК прави в момента, освен мисията, която бе изпратена на високо равнище е, че е в много близки контакти с най-високопоставените власти на Украйна. Президентът Виктор Юшченко води преговори с еврокомисаря Пиебалгс, както и с президента Барозо, същото прави и премиерът Юлия Тимошенко, която също води преговори с президента и еврокомисаря по енергетиката и се опитваме да упражним върху тях необходимия натиск, за да ги върнем на масата на преговорите. Това е в техен собствен интерес, защото ЕС е основният пазар, с който разполагат Украйна и Русия за своите газови доставки.