ЕК и френското правителство обсъждат репатрирането на български роми
ЕК и френското правителство обсъждат репатрирането на български роми / снимка: DarikNews.bg, архив
ЕК и френското правителство обсъждат репатрирането на български роми
32148
ЕК и френското правителство обсъждат репатрирането на български роми
  • ЕК и френското правителство обсъждат репатрирането на български роми

Европейската комисия и френското правителство ще проведат в Брюксел разговори на високо ниво, на които ще обсъдят репатрирането от Франция на роми. Представители на комисията сега установяват дали френската инициатива не противоречи на едно от основните права в Европейския съюз - свободното придвижване и на антидискриминационния принцип.

Програмата на френското правителство за депортиране на роми, която влезе в сила в средата на месеца, беше критикувана от Съвета на Европа като дискриминационна. С такова мнение са и групи за защита на човешките права и опозиционни политици във Франция. Правителството на Саркози твърди, че тя е необходима, за да предотврати престъпления, извършвани от имигранти. По време на срещата ще се обсъждат и мерки, които трябва да бъдат предприето от Европейския съюз за подобряване интеграцията на ромите, както и споразумение между Париж и Румъния - откъдето идват повечето емигранти във Франция - за подобряване управлението на двустранния миграционен процес.

През последните седмици Франция върна обратно в родината им роми от България и Румъния, които живееха там без легална работа, здравно осигуряване и жилище. Всеки един от тях получи по 300 евро, а децата - по 100 евро хуманитарна помащ от френското правителство.