ЕК: Четири области на безпокойство, свързани с България
ЕК: Четири области на безпокойство, свързани с България / снимка: БГНЕС

Европейската комисия изразява безпокойство в четири области, в които България не е направила достатъчно, пише в писмо, изпратено от генералния директор на Генерална дирекция по разширяването Майкъл Лий до заместник-министъра на финансите Димитър Ивановски.

В документа от 8 май пише, че стъпките, които България е предприела до момента, не отговарят напълно на точките в писмото на дирекцията от 28 февруари 2008 г., с което се посочват 25 коригиращи мерки. „Мерките не осигуряват на Комисията достатъчна основа, за да заключи, че договорите по програма ФАР и Преходния финансов инструмент, сключени от Централното Звено за Финансиране и Договаряне и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, са легални, редовни и в съответствие с приложимите разпоредби”, се казва в писмото, цитирано от Агенция "Фокус".

В писмото са посочени „четири области на безпокойство”, свързани с България. Приканват се българските власти до 16 юни да предоставят доклад, който съдържа доказателства, че проблемите във всички области са били адресирани. "Този доклад ще послужи за основа на решението дали да продължим с препоръката за отменянето на решението за тези две агенции", пише в текста. Към писмото е приложен и анекс, с "коригиращи мерки", които да бъдат предприети от България.