/ iStock/Getty Images
С въвеждането на сертификатите за ваксинираните, преболедувалите COVID-19 и изследваните искаме да дадем надежда на гражданите. Това заяви днес еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс пред Европейския парламент, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че липсата на достатъчно научни данни за дълготрайните последици за ваксинираните и преболедувалите, и за появата на нови вирусни щамове, не трябва да спира приемането на новото законодателство на ЕС, с което ще бъдат въведени удостоверенията. По неговите думи законодателството трябва да подлежи на промени, когато откритите научни въпроси намерят отговори.

ЕС предвижда срок на валидност 1 година на европейския санитарен сертификат

По неговите думи ЕК няма да възрази държавите от ЕС да ползват удостоверенията за допълнителни цели, освен за възстановяване на свободата на пътуване в Европа. Ако държавите разширят целите, ще трябва да приемат собствено законодателство, съгласувано с изискванията за защита на личните данни, поясни той. Според него, ако ЕК се противопостави на това, ще възникнат отделни национални системи за удостоверенията и така ще възникне пречка за тяхната съвместимост.

Рейндерс заяви, че ограниченията заради пандемията няма да отпаднат това лято. По неговите думи целта на удостоверенията ще бъде главно възстановяване на икономическата дейност.
БТА