/ iStock/Getty Images
Страните от Европейския съюз фиксираха на една година срока на действие на регламента за европейски санитарен сертификат, имащ за цел да улесни пътуванията в ЕС, според текста, приет днес от посланиците на 27-те, който ще бъде обсъден с евродепутатите, предаде Франс прес.

Първоначалното предложение на Европейската комисия предвиждаше този "зелен цифров сертификат", който трябва да бъде създаден до края на юни, да бъде валиден, докато Световната здравна организация обяви край на пандемията.

Страните членки обаче, отказвайки прилагането на сертификата да зависи от орган извън ЕС, промениха това предложение. Текстът, приет от посланиците, предвижда регламентът да се прилага 12 месеца от влизането му в сила и Европейската комисия да изготви доклад за оценка на прилагането му три месеца след края на 12-месечния срок.

В Дания въведоха "коронапаспорт", за да може страната отново да отвори

В текста се казва също, че преустановяването на действието на регламента или удължаването на срока на действието му ще се решава в рамките на обикновената законодателна процедура, в която участват Съветът и Европейският парламент.

Подготвяният регламент има за цел да улесни пътуванията на европейските граждани, които са в състояние да докажат, че са били ваксинирани срещу COVID-19, че са си направили Пи Си Ар тест или бърз антигенен тест, или че са придобили имунитет след заразяване с коронавируса.

Страните от ЕС демонстрираха волята си да запазят контрола върху границите си. Те промениха формулировката на разпоредба от проекторегламента, предвиждаща, че всяка страна, налагаща ограничения (карантинни или други) на притежатели на зеления цифров сертификат, трябва да даде обяснение за това на Европейската комисия.

"Употребата на зеления цифров сертификат с цел неприлагане на ограниченията следва да остане отговорност на страните - членки", се казва в изменения текст.

Сертификатът за ваксинация срещу COVID-19 ще се издава безплатно

Въпреки че няколко страни вече започнаха да въвеждат в употреба свои собствени сертификати, текстът предвижда преходен период от шест седмици за тези страни да адаптират системите си към общата европейска рамка.

Зеленият цифров сертификат ще се прилага за 27-те страни от ЕС, както и за страните, които не членуват е ЕС, но са част от Шенгенското пространство: Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Проекторегламентът съдържа и разпоредби за признаването на сертификати, въведени от страни извън ЕС.

Този сертификат "е много важен за нашите граждани, за нашите общества и за възстановяването на нашите икономики", заяви португалският премиер Антониу Коща, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС.

Проекторегламентът се разработва в рамките на ускорена законодателна процедура, за да може да е готов за летния туристически сезон. Европейският парламент се очаква да се произнесе по него и да формулиран свои предложения по текста в края на този месец, след което ще има окончателни преговори за крайния вариант на текста между Съвета на ЕС, Европейския парламент и Европейската комисия.
БТА