/ БГНЕС
Албанският премиер Еди Рама в интервю за европейската редакция на Politico заяви, че не очаква скоро Албания да започне преговори с Европейския съюз и подчерта, че това е така заради България, въпреки че Албания и Северна Македония са изпълнили всички условия на блока. Министър-председателят информира, че патовата ситуация в процеса на интеграция е, защото България търси отстъпки от Северна Македония по отношение на езика, идентичността и историята.

„Още през март 2020 г. всички правителства на страните-членки на ЕС се съгласиха да дадат зелена светлина на Албания и Северна Македония за започване на преговори за членство. Преговорите все още не са започнали, след като България настоя, че иска отстъпки от Северна Македония по двустранните спорове за език, история и идентичност“.

Въпреки че блокадата на София се отнася само за РСМ, ЕС е предпочел съвместното решение за кандидатурите за членство на Албания и Северна Македония - така че Албания е на практика блокирана, подчерта албанският премиер. Той казва, че ситуацията в Западните Балкани е трудна и че в разгара на военната криза Украйна настоява за статут на кандидатка и напомня, че Скопие е получило статут на кандидат през 2005 г., а Албания през 2014 г. и че преговорите все още не са започнали.

Рама не вярва, че германският канцлер Олаф Шолц ще промени нещо с разговорите си миналата седмица в София.

„Нямам очаквания. Мисля, че нищо няма да стане. Албания и Северна Македония няма да започнат официално преговори за присъединяване“, категоричен е той.

Рама също не вярва, че сигналите на някои лидери на ЕС могат да означават нещо, защото според него не зависи от тях, а от България.

„Това е спирала. Влязоха в спирала. Много, много е трудно да се излезе от тази спирала“, обясни още албанският премиер Еди Рама в интервюто за Politico.