Джордж Буш и Фелипе Калдерон не се разбраха за имиграцията и наркобизнеса
Джордж Буш и Фелипе Калдерон не се разбраха за имиграцията и наркобизнеса / netinfo

Двудневното посещение на президента на САЩ Джордж Буш в Мексико разкри различията в подхода към сериозните проблеми в отношенията между Вашингтон и Мексико като борбата срещу наркобизнеса и нелегалната имиграция, предаде ИТАР-ТАСС.

В град Мерида, щата Юкатан, където се състоя среща на държавните глави на САЩ и Мексико, мексиканският президент Фелипе Калдерон заяви, че борбата срещу наркомафията в страната му може да бъде успешна, само ако в САЩ намалее потреблението на наркотици.

Калдерон изрази несъгласие със започнатото от САЩ строителство на стена по границата с Мексико. По думите му американските инвестиции в икономиката на латиноамериканската държава биха били по-ефикасни за намаляване потока от нелегални имигранти в сравнение с издигането на гранични заграждения.

Калдерон призова Буш да изпълни обещанието си, дадено преди шест години, и отношенията на САЩ с Латинска Америка и Мексико да станат приоритет за външната политика на Белия дом.

Джордж Буш се ангажира да направи всичко възможно в Конгреса да бъде прокаран законопроект за имиграцията със съответните поправки, засягащ съдбата на милионите имигранти от Мексико и Латинска Америка. По време на срещата си двамата президенти обсъдиха и въпроси, свързани сигурността по общата им граница и развитието на търговията.

Посещението на Джордж Буш беше белязано от демострации в столицата Мексико и в град Мерида. Пред американското посолство в столицата се събраха стотици демонстранти, които замерваха полицаите с камъни. Демонстрацията бе разпръсната от полицията. При сблъсъците бяха ранени трима демонстранти и трима полицаи, предаде Франс прес.

В Мерида 250 протестиращи се опитаха да съборят поставено от полицията заграждение и хвърляха камъни по служителите на силите на реда. Ранени бяха един полицай и репортерка на местен вестник, добавя ДПА.