Джон Кери се закани САЩ да продължат преследването на терористи
Джон Кери се закани САЩ да продължат преследването на терористи / снимка: Gulliver/Getty Images

Държавният секретар на САЩ Джон Кери каза, че терористите „може да избягат, но не могат да се скрият”. Кери заяви това по повод американските операции в Северна Африка срещу терористични групировки, предаде АП.

Вчера при операции в Сомалия и в либийската столица американски командоси нанесоха удари по ислямските екстремисти, извършили терористични нападания в Източна Африка. Заловен бе и лидер на Ал Кайда, за когото се смята, че е замесен в атентати срещу американски посолства преди 15 години.

Екип на военноморските „Тюлени” атакува вчера база на „Аш Шабаб”, организацията, поела отговорност за нападението на мола в Найроби. Целта бе да се залови заподозрян терорист, но след яростна престрелка, „тюлените” прекратиха операцията си.

Предполага се, че издирваният екстремист е загинал в престрелката, но това не е потвърдено. Според Пентагона заловеният в Либия лидер на Ал Кайда е Нази Абдел Хамид ал Рукай, известен и като Абу Анас ал Либи, посочва БТА.

Кери е най-високопоставеният представител на американското правителство, изказал се засега за двете операции. Той говори на събитие, организирано за индонезийски рибари на остров Бали, където държавният секретар участва в икономическа среща на високо равнище.

Той заяви, че американските операции трябва ясно да покажат, че САЩ няма да се откажат да търсят отговорност от извършителите на терористични действия. „Членовете на Ал Кайда и на други терористични организации може да избягат, но не могат да се скрият”, каза Кери.