Джо Байдън положи клетва като 46-ия президента на Съединените американски щати. 

След като присъства на на католическа служба във Вашингтон, съпроводен от четиримата парламентарни лидери от Републиканската и Демократическата партия, Байдън отпътува за Капитолия, за да положи клетва около обед местно време.

Тържественото събитие се състоя в опустялата столица Вашингтон, която е поставена под военна блокада. 

ВИП гости, сред които и вицепрезидентът на Доналд Тръмп - Майк Пенс, както и певицата Лейди Гага, пристигнаха пред Капитолия за церемонията по полагане на клетва на Джо Байдън и Камала Харис, предаде Асошиейтед прес. Гостите на церемонията по встъпването в длъжност на Джо Байдън поздравиха напускащия вицепрезидент Майк Пенс с аплодисменти.

Майк Пенс
Gulliver/Getty Images

Лейди Гага бе удостоена с честта да изпълни националния химн на Съединените щати.
 

Бивши президенти на САЩ и техните съпруги също присъстваха в амфитеатралното пространство, оформено пред Капитолия във Вашингтон за церемонията.

Сред присъстващите бяха Бил Клинтън и Хилари Клинтън, Джордж Буш-младши и Лора Буш, Барак Обама и Мишел Обама.

Джордж Буш и Лаура Буш
Gulliver/Getty Images

Барак и Мишел Обама
Gulliver/Getty Images

Бил и Хилъри Клинтън
Gulliver/Getty Images

В района вече пристигнаха Джо Байдън и съпругата му Джил, Камала Харис и съпруга й Дългас Емфох, председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл и други политици и знаменитости.

Джо Байдън Джил Байдън
Gulliver/Getty Images

Тоалетите на ВИП дамите са в преобладаващи сини и лилави тонове. Всички гости и участници носят маски заради пандемията.

Заради пандемията освен това церемонията протича с по-малко присъстващи. Обикновено на голямата паркова площ пред Конгреса за събитието се събираха десетки хиляди хора. Сега там са поставени близо 190 000 знамена, за да представляват отсъстващата от събитието публика.



Церемонията ще се проведе на амфитеатрална сцена, разположена пред обширната зелена площ срещу Конгреса. Първо Лейди Гага ще изпее националния химн. После певицата Дженифър Лопес ще има изпълнение и накрая Байдън и Харис ще положат клетва точно на обед местно време. След това Байдън ще произнесе реч.

Всички гости и участници в церемонията са с маски заради коронавируса.



По рано днес Байдън написа днес в Туитър, че над Америка изгрява "нов ден", по-малко от три часа преди встъпването си в длъжност като 46-ти американски президент и приемник на Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

"Над Америка изгрява нов ден", написа той в Туитър.