Горският пожар край Чернобил
Горският пожар край Чернобил / БГНЕС
Дъжд, завалял в зоната на Чернобилската АЕЦ, подпомогна пожарникарите, борещи се вече 11 дни с бедствието край авариралата централа. В отделни огнища обаче тревите и горите в четири лесничейства от региона все още тлеят. Това съобщи днес украинската държавна служба по извънредните ситуации, предаде ТАСС.

Независимо от дъждовното време хеликоптери на тази служба хвърлиха тази сутрин върху пожарите още 538 тона вода. В борбата със стихията участват 415 души с 98 единици техника. Синоптиците предсказват, че край АЕЦ ще продължи да вали до пладне.

Пламъците опасно близо до Чернобил, огънят стигна Припят (СНИМКИ/ВИДЕО)

Новото екологично бедствие връхлетя чернобилската зона на 4 април. Оттогава изгоряха 12 изоставени села, чиито жители бяха евакуирани след аварията в централата през 1986 г. Органите на реда задържаха заподозрян - 27-годишен местен жител, подпалил за развлечение тревата в близост до изоставена ферма, след което пламъците се прехвърлили по-нататък. Повдигнато му е обвинение в "унищожаване или повреждане на обекти от растителния свят", посочва агенцията.

Горските пожари в Чернобил бушуват повече от седмица, страх от радиационно замърсяване

Пожарът в зоната на Чернобилската АЕЦ не се е отразил на радиационната обстановка в Полша, информира днес в Twitter Гжегож Швишч, говорител на правителствения център по сигурността. Зам.-министърът на външните работи на Украйна Антон Герашченко заяви, че пожарът не застрашава хранилищата за ядрени отпадъци и самата централа.
 
БТА