/ БГНЕС

Пожарът в района на атомната електроцентрала в Чернобил е достигнал до град Припят и се намира на два километра от хранилището за високоактивни отпадъци.

Това обяви на своята страница във "Фейсбук" Ярослав Емелианенко, член на обществения съвет в Държавната агенция на Украйна за управление на зоната за изключване.

Според него огънят се движи към чернобилската атомната централа, тъй като вятърът духа натам.„Имам два варианта: или до кабинета не достига реалната ситуация, или той е избрал политика за мълчание на съветския режим  от 1986 г. Сега огънят е достигнал Припят и се намира на 2 километра от хранилищата за радиоактивни отпадъци „Подлесни”, където са най-активните радиационни отпадъци от цялата Чернобилска зона и от самия Чернобил ", пише Емелианенко. Той отправя критики към властите, защото те продължават да съобщават, че всичко е под контрол.


 

"Отидете на страницата на Министерски съвет, на Държавната служба за извънредни ситуации и съответните правителствени агенции - всичко е под контрол и всичко е наред. Гори там, но е добре. И фактът, че тази поредица палежи, по всички юридически признаци, е терористичен акт, който ще излезе извън пределите на страната и станете международен - това е нормално, не обръщайте внимание, ситуацията е редовна”, възмущава се Емелианенко.

 

 

Експлозията на ядрения реактор в АЕЦ "Чернобил" през 1986 г. се смятат за най-тежката ядрена катастрофа в човешката история.
Украинската служба за извънредни ситуации уверява, че радиационните равнища в района на пожарите са в допустимата норма. Обхватът на пожарите обаче не се съобщава.


При избухването на пожарите преди повече от седмица високопоставеният представител на министерството на околната среда Егор Фирсов заяви, че радиацията в Чернобилската забранена зона е надхвърляла 16 пъти нормалните фонови равнища.