Рекс Тилърсън
Рекс Тилърсън / БГНЕС
САЩ ще сътрудничат с Русия, само ако това отговаря на интересите на Америка и на нейните съюзници, заяви държавният секретар Рекс Тилърсън на първата му среща с руския външен министър Сергей Лавров, състояла се в Бон в рамките на форума на външите министри на Г-20.

Рекс Тилърсън и Сергей Лавров
БГНЕС

„В САЩ се обсъжда как да се работи с Русия, когато може да намери сфери на практическо сътрудничество, което ще бъде от полза на американския народ", каза Тилърсън след първата му среща като държавен секретар с Лавров.

„Дойче банк“ проверява сметките на Тръмп за съмнителни връзки с Русия

"Когато ние не виждаме съвпадения, САЩ ще отстояват интереси и ценностите на Америка и на нейните съюзници“, каза още той в кулоарите на срещата в Бон. Американският държавен секретар призова Русия да спазва задълженията по Минските споразумения за Украйна. Той също увери, че сегашното американско правителство се стреми към ново взаимно разбирателство с Русия.

Руските граждани застрашени от арест по искане на САЩ

Това бе първото пътуване в чужбина на Рекс Тилърсън и първата му среща като държавен секретар с руския външен министър Сергей Лавров. Срещата се следи с интерес заради по-ранните изказванията на президента Доналд Тръмп за подобряване на отношенията с Русия и поради неотдавнашната оставка на президентския съветник Майкъл Флин.

Лавров: Русия не се намесва във вътрешните въпроси на другите държави

От своя страна Сергей Лавров заяви, че Рекс Тилърсън потвърдил на срещата готовността на Доналд Тръмп да бъдат преодолени сложностите в отношенията между САЩ и Русия. „Засегнахме ситуацията в двустранните отношения, които бяха значително влошени от администрацията на Обама, особено през последните месеци“, изтъкна Сергей Лавров след срещата с американския му колега.
 
БГНЕС