Майк Помпейо
Майк Помпейо / Gulliver/Getty Images
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо прикани днес страните от Югоизточна Азия да се противопоставят на тормоза на Китай по море и да преразгледат бизнеса си с китайски държавни компании, предаде Ройтерс.

В записано обръщение към министрите на външните работи на държавите от 10-членната Асоциация на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) Помпейо каза, че държавите от региона трябва да имат доверие в САЩ и да знаят, че винаги могат да разчитат на тяхната подкрепа.

"Днес аз казвам да продължим напред. Не само да говорим, а да действаме" подчерта държавният секретар на САЩ. Той призова страните от АСЕАН да преосмислят бизнеса си с държавни фирми от Китай, който, по думите му, ги тормози в акваторията на Южнокитайско море.

От АСЕАН казват, че не искат да взимат страна в конфронтацията между САЩ и Китай и тяхното засилено военно присъствие в Южнокитайско море.

"Не искаме да влезем в капана на това съперничество", заяви индонезийската министърка на външните работи Ретно Марсуди.

Вчера китайският външен министър Ван И предупреди колегите си от АСЕАН, че САЩ се намесват в Южнокитайско море и се стремят да го милитаризират.
БТА