/ Gulliver/Getty Images
Държавният интернет доставчик на Венецуела CANTV блокира уеб страницата, на която доброволците се регистрират, за да отговорят на призива от председателя на Народното събрание Хуан Гуайдо за осигуряването на отчаяно необходимата хуманитарна помощ, съобщи опозицията на страната.

Гуайдо заяви, че търси един милион доброволци до събота, крайният ден, който е определил за внасяне на помощта, натрупала се на границата с Колумбия и целяща да облекчи недостига на храна и лекарства.

Венецуела изгони група евродепутати, отишли да се срещнат с Хуан Гуайдо

Миналата седмица опозицията нападна CANTV за пренасочване от страна на уебстраницата на доброволците към друг, почти идентичен сайт, за да попречи на повече хора да се включат в каузата на самопровъзгласилия се действащ президент Гуайдо.

В тестове, проведени от АФП, уебсайтът не беше достъпен за доброволци чрез CANTV, а чрез други сървърни доставчици.

Вече 600 000 души са се записали като доброволци.

Европа и светът остават разделени за ситуацията във Венецуела

Венецуела е в центъра на хуманитарна криза и Гуайдо твърди, че 300 000 души могат да умрат без помощта.

Президентът Николас Мадуро обеща да спре влизането на помощта във Венецуела и войниците, верни на социалистическия лидер, са барикадирали граничния пункт между Колумбия и Венецуела.

Мадуро твърди, че помощта е "рекламно шоу" и претекст за ръководената от САЩ инвазия.

Възможните сценарии за Венецуела

Той отрича, че страната страда от хуманитарна криза и обвинява за проблемите й санкциите на САЩ.

Гуайдо, признат от 50 страни като временен президент на Венецуела, нареди на военните да разрешат помощта и каза, че по един или друг начин, тя ще влезе в събота.

Опозицията съветва потенциалните доброволци или да посетят сайта www.voluntariosxvenezuela.com чрез частни доставчици или да използват VPN, за да заобиколят блокадата.

Медиите, критици на Мадуро, често се оплакват, че са блокирани от CANTV, основния доставчик на телефонни и интернет услуги в страната.
БГНЕС