Дьо Вилпен вижда в България големи амбиции
Дьо Вилпен вижда в България големи амбиции / netinfo

Френският премиер Доминик дьо Вилпен заявява в интервю за вестник "Файненшъл таймс", че вижда в новите страни членки на Европейския съюз България и Румъния големи амбиции, желание и високи очаквания от Европа. Дьо Вилпен отбелязва, че където и да отиде - в Близкия изток, Азия или Латинска Америка, усеща високите очаквания към съюза, който според него е от основно значение за геополитическия баланс в света.

"Сега е ключов момент за света. Между два свята сме" в историята на нашата планета, изтъква френският премиер. Дьо Вилпен обяснява, че не живеем в еднополюсен свят, тъй като Съединените щати не са достатъчно силни, за да го организират само по свой модел, но и все още не може да се каже, че светът е многополюсен.

"В многополюсен свят трябва да има повече сили, способни да поемат отговорност, САЩ и ЕС трябва да могат да се обединят, за да постигнат мир в Близкия изток. Все още не сме в такъв свят", казва той.

Според френския премиер най-голямото постижение на Европейския съюз е, че е постигнал мир на континента - "нещо, за което ние често забравяме, като че ли е даденост за европейците." "Също така е важно, че Европа се утвърди не като район, в който просто цари мир, но и като зона на просперитет, благодарение на уникалните институции и ядро от държави, които дадоха примера", обръща внимание той.

Дьо Вилпен определя сегашните проблеми на Евросъюза като криза на растежа. Той подчертава, че би било несправедливо вината за всички трудности да бъде хвърляна върху разширяването, но то е изправило Европа пред нови проблеми - институционална криза, криза на проектите и резултатите и криза на идеята за самия съюз.

Френският премиер прави три предложения за реформи. Първото е за институционална реформа, която да включва увеличаване на гласуването с квалифицирано мнозинство и създаване на постовете постоянен председател на Европейския съвет и европейски министър на външните работи. Дьо Вилпен подчертава на второ място, че Европа се нуждае от нов договор. Третото му предложение е за по-бързо придвижване на проектите, с приоритетни сфери енергетиката, образованието и научните изследвания, за да могат гражданите на Европа да усетят нейните постижения и напредък.

Дьо Вилпен заявява, че Съединените щати са се провалили в Ирак. За него единственото възможно решение за прекратяване на гражданската война в тази страна е американските и съюзническите войски да се изтеглят до 2008 г.

Френският премиер отбелязва, че е силно обезпокоен по въпроса за Иран. Той подчертава, че е неприемливо Ислямската република да се сдобие с потенциал за разработване на ядрено оръжие. Тя трябва да прекрати ядрените си дейности с възможно двойно предназначение в съответствие с исканията на Съвета за сигурност на ООН. Дьо Вилпен категорично изключва военно решение на кризата и обяснява, че САЩ и ЕС трябва да продължат диалога и предложенията, тъй като Иран има много повече какво да спечели, отколкото да загуби.