/ Thinkstock/Getty Images
Украйна обяви, че движението на търговски кораби през Керченския проток е възобновено, предаде Асошиейтед прес, като се позова на украинския министър на инфраструктурата Володимир Омелян.

Омелян, който миналата седмица обвини Русия, че е блокирала достъпа на украински търговски кораби през Керченския проток, заяви, че пристанищата Бердянск и Мариупол са "частично разблокирани благодарение на решителната реакция на международната общност".

Порошенко свика резервисти за учения заради напрежението с Русия

Русия обаче продължава да твърди, че въобще не е блокирала движението на плавателни съдове през Керченския проток и че евентуални смущения в трафика се дължат на лошите атмосферни условия, отбелязва АП.
Путин обвини Украйна, че не желае мир с Русия

"Преди два дни движението там бе спряно заради бурния вятър и много силното течение, което създаваше опасност за корабоплаването, но след като времето се нормализира, всичко беше възобновено. Това е обичайна световна практика и тук няма нищо извънредно", поясни говорителят на Кремъл Песков, цитиран от ТАСС.

Украйна съобщи за голямо струпване на руски войски по нейната граница

Напрежението между Русия и Украйна ескалира след инцидента на 25 ноември, когато руската брегова охрана откри огън и задържа в Керченския проток край Крим три украински военни кораба, които плавали към Азовско море, и техните екипажи.
БТА