Две съдебни дела заради новите правила на Тръмп за предоставяне на убежище

Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Стотици мигранти се явиха във вторник на мексиканско-американската граница с надеждата да влязат в САЩ, но най-вероятно ще бъдат върнати обратно съгласно новите правила на администрацията на Доналд Тръмп за предоставяне на убежище, които влязоха в сила във вторник, предаде АП.

Съгласно новия регламент американското правителство ще отхвърля молби за убежище, депозирани на южната граница на САЩ от мигранти, които не са поискали предоставяне на същия статут в Мексико или в друга страна, през която са минали. Регламентът ще се прилага също и за деца, които са прекосили границата сами.

САЩ започнаха операции срещу нелегални мигранти

Новите правила веднага бяха оспорени във федерални съдилища от групи, които защитават правата на мигрантите. Има заведени дела в Сан Франциско и във Вашингтон.

Новият регламент е най-мощният до момента опит на президента Тръмп да намали броя на хората, които търсят убежище в САЩ, отбелязва АП.

Мексико спаси и арестува десетки нелегални мигранти

Повечето от мигрантите, които пристигат на границата, са преминали през Мексико, включително граждани на страни от Централна Америка, африканци, кубинци и граждани на Хаити. Това означава, че за тях ще бъде почти невъзможно да получат убежище в САЩ, посочва агенцията.
БТА