Двама загинаха в Египет при сблъсъци между полицията и поддръжници на Морси
Двама загинаха в Египет при сблъсъци между полицията и поддръжници на Морси / снимка: БГНЕС, архив

Двама души, включително 12-годишно дете, загинаха в Египет след като полицейски части за борба с безредиците и местни жители се сблъскаха с поддръжници на сваления от власт президент ислямист Мохамед Морси, предадоха АФП и АП.

В град Дамиета, в делтата на Нил, при сблъсъци между ислямисти и местни жители беше прострелян 38-годишен мъж. Дете на 12 години загина на балкона в дома си в южния град Миня, след като силите за сигурност използваха сълзотворен газ и сачми, за да разпръснат протестиращи. В няколко квартала на Кайро и Александрия полицията използва гранати със сълзотворен газ.

Както всеки петък от лятото, и днес имаше протести срещу военното ръководство и протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията в няколко провинции. Те бяха свикани по призива на ръководената от „Мюсюлманските братя” коалиция заради разпръсването на лагера на поддръжниците на Морси преди половин година. Тогава жертвите бяха стотици, съобщава БТА.

След като през декември „Мюсюлманските братя” бяха обявени за терористична организация. стотиците хиляди техни поддръжници могат да бъдат осъдени на затвор до пет години, ако участват в протести на организацията или притежават нейни материали. Ръководителите на „Мюсюлманските братя”, повечето от които са изправени пред съда, може да получат смъртни присъди.