/ thinkstock
Рована Плумб (Румъния) и Ласло Трочани (Унгария), предложени да бъдат еврокомисари съответно за транспорта и за политиката на съседство и разширяването на ЕС, нямат необходимата подкрепа на правната комисия на Европейския парламент. Това потвърдиха евродепути след днешното закрито заседание на парламентарната комисия.

Евродепутатите от правната комисия трябваше да оценят кандидатурите от гледна точка на конфликта на интереси. Въпреки изпращането на допълнителни въпроси и получените отговори, евродепутатите не са стигнали до мнозинство на мненията, че Плумб и Трочани могат да бъдат еврокомисари.

Предстои да бъде изяснено дали двамата кандидати въпреки това могат да се явят на насрочените за следващата седмица устни изслушвания. Ако не бъдат допуснати, Букурещ и Будапеща трябва да изпратят други кандидати.

Дори да положат устен изпит, спорните кандидати може да бъдат отхвърлени от изпитните комисии.

По-рано днес говорители на ЕП уточниха, че ако кандидат еврокомисар бъде отхвърлен от ЕП, евродепутатите няма да могат да спазят първоначалния срок и да одобрят новата Европейска комисия на 23 октомври.
БТА