Два вулкана изригнаха в Япония, няма жертви
Два вулкана изригнаха в Япония, няма жертви / снимка: sxc.hu

Два вулкана изригнаха в Япония – Асама в централната част на най-големия остров Хоншу и Сакураджима на южния остров Кюшу, предаде ИТАР-ТАСС. Сериозни щети и пострадали засега няма, но японските власти забраниха достъпа в радиус от 4 километра край Асама и от 2 км около кратера на Сакураджима.

Облак вулканична пепел от Асама достигна Токио, който се намира на 140 км в югоизточна посока. Пътнически влак бе спрян, тъй като машинистът се притеснил от странния дим във въздуха. Пепел е регистрирана също във въздуха на гъстонаселените префектури Канагава и Сайтама до японската столица.

Край Асама е обявена тревога от трета степен, която предупреждава местните жители да бъдат внимателни. Четвърта степен е предупреждение за хората да се готвят за евакуация, а при най-високата пета степен евакуацията е задължителна, посочва Японската метеорологична служба, цитирана от Асошиейтед прес.

Асама и Сакураджима са сред най-активните вулкани в Източна Азия. Със своите 108 действащи вулкани, Япония е сред страните с най-висока сеизмична активност в света, отбелязва АП.

Вулканът Асама е известен с голямо изригване през 1783 г., отнело живота на 1,500 души.