Два сунитски блока бойкотираха иракския парламент
Два сунитски блока бойкотираха иракския парламент / netinfo

Два сунитски блока бойкотираха 275-членния еднокамарен парламент на Ирак. Причина за бойкота бе това, че председателят на парламента Махмуд Машхадани не бе възстановен на поста си, предадоха ИТАР-ТАСС и Асошиейтед прес.

В изявление на Иракския фонд за съгласие се казва, че блокът, който разполага с 44 депутатски места, е решил да преустанови участието си в заседанията на парламента, докато искането им Машхадани да заеме отново поста си не бъде изпълнено.

Към бойкота на Иракския фонд за съгласие се присъедини и 11-членната парламентарна група на Съвета за национален диалог.

На 11 юни депутатите гласуваха за отстраняването на сунита Машхадани заради грубото му държане към народните представители и временно назначиха на негово място Халед ал Атия, докато не бъде определен нов постоянен председател на законодателния орган. Парламентът даде на Иракския фронт за съгласие седемдневен срок, за да посочи нов кандидат за поста, но сунитските депутати решиха, че Машхадани остава най-добрата кандидатура.

Сунитският бойкот застрашава още повече да наруши работата на доминираното от шиити правителство на премиера Нури ал Малики, което се опитва да прокара множество закони под натиска на САЩ, за да изглади различията между шиитските, сунитските и кюрдските групи в Ирак.