/ Министерство на отбраната
Два самолета "Еър трактор" на Дирекцията за защита и спасяване и един полицейски хеликоптер се включиха в гасенето на голям горски пожар над село Отовица, община Велес, в Република Северна Македония, който избухна днес следобед, съобщава МИА.

"От огъня е засегната борова гора, а в гасенето му участват около 20 пожарникари с противопожарни коли, десетина служители от предприятието за комунални услуги "Дервен" и местно население от село Отовица, живеещо в близост до мястото на пожара", съобщиха кметът на Велес Марко Колев, който пристигна на място, за да подкрепи хората, участващи в гасенето на пожара.

Той уточни, че пожарът е на същото място, където е имало пожар и завчера, но уточни, че сега гори по-голяма площ от борова гора и то в труднодостъпен терен.

"Поискахме гасене от въздуха, защото теренът е труднодостъпен", подчерта Колев.

Пожарът е близо до магистралата Велес-Скопие, по която минават хиляди автомобили, а Колев подозира, че причината за пожара може да е хвърлена от кола цигара.

"За кратък период от време, само за два дни, огънят се прехвърли от магистралата в гората. Не мога да твърдя, мога само да предполагам, че причината може да е изхвърлена угарка от кола", подчертава Колев.

Полицейското управление във Велес е започнало разследване, за да установи причината за този голям горски пожар, посочва агенцията.
Ваня Накова/БТА