/ БГНЕС
Американската компания SpaceX, собственост на предприемача Илон Мъск, се готви за тестов полет на прототип на космическия кораб „Starship“, предназначен за бъдещи полети до Марс, предаде ТАСС.

Капсулата на SpaceX звучала като „звяр“ при навлизането в атмосферата

"Корабът, модел SN8, ще бъде готов след около седмица", посочи Мъск в Twitter. Специалистите на SpaceX ще проведат няколко теста на прототипа на кораба, след което ще бъде извършен тестов полет на височина малко над 18 километра в орбита, а после корабът ще бъде върнат на Земята.

"Гарантирам вълнуващ полет и предварително специално благодаря за подкрепата на жителите на най-близкия до полигона в района на населените места Бока Чика (Тексас)", написа още Мъск.

От началото на септември насам SpaceX провежда редовни тестове на Starship на полигона в Бока Чика. До момента прототип на кораба е успял да се изкачи на височина 45,7 м. и да направи плавно кацане на асфалтова площадка в близост до стартовата площадка.

Припомняме, че при подобни тестове през май прототипът на Starship експлоадира по време на тестове. По същия начин завършиха и изпитания на прототипа през февруари и април тази година и през ноември миналата година. В началото на август прототипът на космическия кораб направи първия си успешен полет, достигайки височина от 150 метра.

„SpaceX” се приводни успешно в Мексиканския залив (ВИДЕО)

Космическият кораб за многократна употреба Starship е проектиран за полети до Марс и е предназначен да превозва 100 души. На 31 август Мъск обяви, че първият тестов полет на космическия кораб в нискоземната орбита вероятно ще се състои през 2021 г. Той обаче призна, че първите полети на Starship „може да не се получат“ поради факта, че компанията „оперира на неизследвана територия“.

"Никой досега не е успял да произведе орбитална ракета за многократна употреба", подчерта бизнесменът. По-рано 49-годишният Мъск призна, че компанията му няма да има време да изпълни основната си задача преди смъртта му - да изпрати кораб до Марс.

А основната задача, с която той е основал компанията си SpaceX през 2002 г., е с цел да помогне на човечеството да колонизира Марс. Според плановете на НАСА, първите пилотирани полети до Червената планета трябва да започнат в средата на 2030-а година.
БГНЕС