/ iStock/Getty Images
Държавната дума прие на второ четене законови поправки, предвиждащи до 5 години лишаване от свобода и глоба от 2 милиона рубли за граждани на Русия, умишлено разпространили фалшива информация, ако това е довело до тежки последици. Текстовете са включени в законопроекта, наказващ с до 7 години затвор заразени лица за нарушаване на карантината, предадоха ТАСС и Франс прес.

Очаква се още днес и трето четене, с което поправките ще бъдат приети окончателно, отбелязва БТА.

Нов член от наказателния кодекс предвижда също така глоби до 700 000 рубли или до 3 години лишаване от свобода, както и други наказания за "умишлено публично разпространяване на лъжлива информация под формата на достоверни съобщения", ако става дума за обстоятелства, застрашаващи живота и сигурността на хората, или за мерките и начините за защита, използвани от властите.

Като такива обстоятелства се посочват извънредните ситуации от природно и техногенно естество, включително епидемиите, епизоотиите и други, създадени в резултат на аварии, стихийни бедствия, които са довели или са могли да доведат до човешки жертви, щети за здравето на хората или за околната среда и т. н.