/ iStock
Директорът на световноизвестния московски Болшой театър - Владимир Урин, обяви, че подава оставка, след като разкритикува руската война срещу Украйна, предаде ДПА.

"Сбогувам се с вас, тъй като днес е последният ми работен ден в Болшой театър", казва 76-годишният актьор на персонала във видеоклип, който започна да се разпространява в социалните мрежи в четвъртък.

Звезди на балета напускат престижни руски театри

В петък говорителка на театъра потвърди автентичността на видеото пред ДПА, като добави, че скоро ще бъде направено официално изявление. Руските държавни медии не посочиха причина за напускането на Урин.

Малко след това беше съобщено, че диригентът Валерий Гергиев е новият директор на Болшой театър, предаде АФП.  Руският министър-председател "Михаил Мишустин подписа решение за назначаването на Валери Гергиев на поста генерален директор на Болшой театър за срок от пет години", съобщи правителството в "Телеграм".

Владимир Урин беше сред руските културни дейци, които призоваха за прекратяване на сраженията в Украйна в отворено писмо, публикувано миналата година.

Той се ползва с огромен авторитет в руския театрален свят и извън него. Урин пое управлението на Болшой театър през 2013 г. Договорът му беше до 2027 г., припомня ДПА.

Звезди на балета напускат престижни руски театри

Много артисти от Болшой театър прекратиха ангажиментите си с трупата - по собствено желание или по принуда, заради войната и наложените заради нея санкции от Запада.

Диригентът Валерий Гергиев е близък приятел на Путин.
Теодора Славянова, БТА