/ БГНЕС
Най-малко 65 души, включително 11 полицаи, са ранени при бурните протести в Париж. Арестувани са над 140 души, съобщи френската полиция, цитирана от Асошиейтед прес. 19 метростанции в центъра на столицата бяха затворени, предаде Ройтерс, като се позова на телевизия Бе Еф Ем.

Полицията използва газ срещу протестиращи в Париж
 
 
Някои от протестиращите палиха автомобили и кофи за боклук в центъра на столицата, след като в резултат на ожесточени сблъсъци силите на реда ги изтласкаха от района на Триумфалната арка.

Спорадични стълкновения с полицията избухнаха следобед в центъра на Париж, докато някои от протестиращите се опитваха да направят барикади от подръчни материали. По същото време други протестиращи - т. нар. "жълти жилетки" - участваха в мирни шествия в различни части на столицата.
 

Най-малко 19 метростанции в центъра на Париж бяха затворени на фона на ескалацията на протестите, предаде Ройтерс, като се позова на телевизия Бе Еф Ем. Сред затворените метростанции са "Етоал", която излиза на булевард "Шанз Елизе", "Опера" и "Бастилия".
 

С падането на нощта демонстрантите, които протестират срещу поскъпването на живота, влязоха в ожесточени сблъсъци с полицията във френската столица. Демонстрантите подпалиха сграда близо до Триумфалната арка, съобщи очевидец. Автомат пък е бил откраднат от полицейски автомобил, казаха полицейски източници. Много магазини в центъра на Париж, сред които "Галери Лафайет" и "Прентан", затвориха заради размириците.

 

Междувременно няколкостотин души протестираха в Париж днес срещу поскъпването на университетските такси за студенти от държави извън Европа, предаде Франс прес.
Според демонстрантите това е дискриминация, която ще лиши от достъп до образование онези чуждестранни студенти, които имат най-малки възможности.

Холандската полиция пък затвори комплекса на парламента в град Хага, след като там в се събраха около 100 "жълти жилетки", за да протестират срещу правителствената политика. По-късно част от демонстрантите се разпръснаха, а останалите бяха съпроводени от полицаи на коне и с автомобили извън района на парламента. Холандски медии съобщиха за двама задържани от полицията в Хага и за протестен водач, задържан в южния град Маастрихт. Засега хагската полиция не е потвърдила информацията.
БТА