Десетки хиляди палестинци от Ивицата Газа нахлуха в Египет
Десетки хиляди палестинци от Ивицата Газа нахлуха в Египет / снимка: БГНЕС
Десетки хиляди палестинци от Ивицата Газа отново нахлуха в Египет през отворените вчера пролуки в граничната стена, предаде Асошиейтед прес. Египетски полицейски части за борба с безредици бяха разположени на границата между Египет и Ивицата Газа, за да попречат на влизането на палестински автомобили в египетска територия през разрушената стена.

Опасявайки се, че бойци могат незаконно да внасят оръжия в Газа, Израел настоя Египет да се заеме с контрола на границата. Американски и арабски официални представители заявиха вчера, че Египет е уверил САЩ, че скоро ще затвори отново границата си с Ивицата Газа.

Израел иска да прекъсне връзките си с контролираната от Хамас Ивица Газа след като бомбени експлозии отвориха процепи в граничната стена с Египет, заяви днес израелският заместник-министър на отбраната Матан Вилнай, цитиран от Ройтерс.

"Трябва да разберем, че когато Газа е отворена към другата страна, ние губим отговорност за нея. Затова искаме да прекъснем връзките си с нея", заяви Вилнай за израелското военно радио. Вилнай припомни, че Израел, който окупира Ивицата Газа през 1967 г., започна да се изтегля оттам през 2005 г., но продължава да контролира северните и източните граници, както и въздушното пространство и крайбрежните води на тази територия.