Ден на траур в Ливан след смъртоносните сблъсъци вчера в Бейрут, при които бяха убити шестима човека и настана паника в столицата, предаде ДПА.

Училищата, банките и държавните институции в страната са затворени, след като насилието в столичните квартали "Таюне" и "Бадаро" събуди спомени за гражданската война от 1975-1990 г.

Престрелки в Бейрут, има жертви

Особено засегнат, както през войната, беше квартал "Таюне", разположен между райони, преобладаващо населени съответно с християни и с мюсюлмани шиити.

БГНЕС

Насилието избухна, докато поддръжници на шиитската организация Хизбула и съюзническото й движение Амал протестираха с искане за отстраняване на съдия Тарек Битар, който ръководи разследването на голямата експлозия на бейрутското пристанище миналата година.

Все още не е ясно кой е започнал стрелбата, но Хизбула обвини християнската организация "Ливански сили", която до голяма степен контролира "Бадаро", че е използвала снайперисти, които да стрелят по демонстрантите. Християнската организация, която подкрепя воденото от Битар разследване, отрече обвиненията.

БГНЕС

Днес жителите на "Таюне" разчистват жилищата си, магазините и улиците от изпочупените стъкла, а ливанската армия поддържа строги мерки за сигурност в района.

Погребенията на загиналите поддръжници на Хизбула и Амал са насрочени за по-късно през деня.
БТА