Масов протест, свикан от десетки профсъюзни и обществени организации във Франция, се проведе в Париж, в деня за размисъл преди първия тур на президентските избори.

Ден за размисъл във Франция преди първия тур на президентските избори

Демонстрацията премина под лозунга "социален първи тур" и имаше за цел да привлече вниманието на претендентите за най-високия пост върху проблемите на онези слоеве от обществото, които са в най-неравностойно положение, както и за осигуряване на достойна социална защита за французите.

11 кандидати се борят за президентския стол във Франция

Шествието премина от Площада на републиката до Бастилията. Сред организаторите бе Новата антикапиталистическа партия, ляво радикално движение, което участва в изборите със свой кандидат - Филип Путу.
 

БГНЕС


Междувременно и около 200 гневни полицейски съпруги протестираха днес близо до Марсово поле, предаде АФП.
 
Френските власти проверяват имал ли е съучастник нападателят в Париж (ВИДЕО)

След атентата в четвъртък на Шан-з-Елизе много полицаи бяха разгневени, след като научиха, че убиецът на техния колега е закоравял рецидивист, многократно заплашвал да нападне силите на реда. Осъждан четири пъти, включително за опит за убийство на полицаи, Карим Шьофри е бил задържан през февруари, след като заявил пред свой близък, че иска да убива полицаи в отмъщение за случващото се в Сирия, но бил освободен поради липса на доказателства.
 
БГНЕС, БТА