/ БГНЕС, архив
Французите в САЩ, Канада и Южна Америка гласуваха 24 часа по-рано от сънародниците си в метрополията на първшя тур от президентските избори, предаде АФП.
 
В отвъдморските територии на Франция вече гласуват за нов президент

"Това е наш граждански дълг, който продължава и тук, каза пред АФП Адриен Гонтие, излизайки от френското посолство във Вашингтон, превърнато за случая в изборна секция. "Още повече, че сме в САЩ и видяхме какво се получава, ако не гласуваш или направиш лош избор. Не искаме да има Тръмп във Франция", продължи елзасецът, живеещ постжянно в столицата на САЩ, явно намеквайки за Марин льо Пен.
 
11 кандидати се борят за президентския стол във Франция

Точно 119 773-ма френски избиратели са се регистрирали в САЩ, от тях 11 242-ма във Вашингтон, с 30% повече, отколкото за първия тур на президентските избори през 2012 г., съобщи посолството. Мерките за сигурност са засилени в 69-те изборни секции на територията на САЩ, уточниха от посолството, с помощта на частни охранителни компании и местните полицейски органи.
 
Ден за размисъл във Франция преди първия тур на президентските избори

В Буенос Айрес първият етаж на величествения дворец Ортис Басуалдо, където се помещава френското посолство, също е транссформиран в изборна секция, за да приеме гласовете на 15 000 французи, пребиваващи в Аржентина.
 
"Това е важен момент в историята на Франция", каза 78-годишният пенсиониран лекар Пиер Агер, противник на крайната десница, чието семейство е емигрирало в Аржентина през 1919 г. "Много хора ще дойдат да гласуват, смятам, че атентатите мобилизират", споделя той.
БТА