Делхи се опитва да се справи с рекордно токсично замърсяване на въздуха
Делхи се опитва да се справи с рекордно токсично замърсяване на въздуха / Guliver/Getty Images

Делхи, който е смята за един от най-замърсените градове в света, тази седмица отново отчита рекордно лоши показатели на въздуха си, информира АП.

Според правозащитна организация правителствените данни сочат, че смогът, обхванал града тази седмица, е най-лошият от 17 години. Концентрацията на фини прахови частици (ФПЧ 2.5) средно е била близо 700 микрограма на кубичен метър. Това е с 12 пъти повече от правителствената норма и със 70 пъти повече спрямо стандартите на Световната здравна организация.

Зимата в Делхи, която някога е била период на чисти и ясни дни, прекарвани на открито в обществените паркове, сега е време на здравословни проблеми, отбелязва агенцията.

Жителите на столицата се борят с кашлица и възпаление на очите. Много училища в града са затворени или са прекратили дейностите си навън. Лекарите призовават хората да остават по домовете си в най-лошите дни.

Много от причините, които правят въздуха на Делхи толкова токсичен обаче остават нерешени. Хората все още палят огромни количества празнични фойерверки, по цели нощи горят купища боклуци, а прахът от строителните обекти из целия град се носи безпрепятствено.

Освен това в началото на всяка зима фермерите в щатите, които граничат с Делхи, започнат да палят стърнища, за да почистят оризовите си плантации и да ги подготвят за сеенето на пшеница.

В големия пакистански град Лахор също се сблъскват с проблеми със замърсения въздух. Високопоставен пакистански метеоролог обяви днес, че тежък смог е покрил Лахор и други градове, причинявайки проблеми с дишането и затруднявайки трафика.

Източник: БТА