Дейвид Камерън осъди твърдения по адрес на покойния си баща след Панамагейт
Дейвид Камерън осъди твърдения по адрес на покойния си баща след Панамагейт / Guliver/Getty Images

Британският министър-председател Дейвид Камерън разкритикува твърденията за финансите на покойния му баща във връзка със скандала Панамагейт. Премиерът ги определи като абсолютно неверни и силно накърняващи, предаде АП.

Камерън каза пред Камарата на общините, че баща му е създал офшорна фирма с инвестиционни цели, а не, за да избягва плащането на данъци. По думите му фирмата "Блеърмор холдингс" била създадена в резултат на "напълно стандартна практика". Според него милиони британци имат инвестиции в подобни фондове чрез своите пенсии.

Камерън е подложен на натиск, откакто се разкри, че баща му Иън е бил клиент на панамска правна фирма, специализирана в оказване на помощ на богати хора да намаляват данъчното си бреме.

Британският премиер се защити за "Панамските документи"

Първоначално премиерът не искаше да каже дали е имал дял в офшорния фонд, но после призна, че е продал дяловете си в него, малко преди да стане министър-председател.

Разкритията за финансите на семейство Камерън, станали след изтичането на над 11 милиона документа от правната фирма "Мосак Фонсека", хвърлят сянка върху заявленията на британското правителство, че полага усилия за премахване на данъчните "вратички".

Отначало канцеларията на премиера настоя, че неговите финанси са личен въпрос, но по-късно призна, че Камерън и съпругата му са продали дялове на стойност 30 000 британски лири в офшорния фонд, малко преди той да стане министър-председател през 2010 г., отбелязва АП.

Премиерът заяви днес, че по отношение на британските депутати и в момента действат строги финансови правила, затова според него не е необходимо те да публикуват данъчните си декларации, посочва ТАСС. "Не смятам, че депутатите трябва да оповестяват данъчните си декларации", каза той.

По думите му тази практика трябва да се отнася само за политиците, които са свързани с финансите.

Камерън призна, че е имал акции в офшорен фонд на баща си, разкрит в Панамагейт

В края на миналата седмица Камерън представи пред медиите и обществеността информация за своите доходи. Той каза, че е взел това решение, за да покаже прозрачност, и заяви, че според него така би трябвало да постъпят всички потенциални премиери. Така Камерън стана първият британски министър-председател, оповестил данни за своите доходи и данъци.

Според представената информация Камерън е платил пълен данък от 75 898 лири върху облагаем доход от 200 307 лири за последната финансова година, отбелязва АП.

Но документите също така привлякоха вниманието на медиите заради дарение на стойност 200 000 лири, направено от майката на Камерън, за което той, юридически погледнато, не е платил данък.

И британският финансов министър публикува данъчната си декларация

Финансовият министър Джордж Озбърн и опозиционният лидер Джереми Корбин също представиха информация за своите доходи и данъци.

В Камарата на общините Камерън обяви днес, че повечето от териториите, които са владения на британската корона, в това число Каймановите острови и Британските Вирджински острови, смятани за данъчни убежища, трябва вече да споделят своите фискални информации с Лондон, предаде АФП.

Дейвид Камерън осъди твърдения по адрес на покойния си баща след Панамагейт
netinfo


Тези територии с изключение на Ангиля и Гърнси са дали съгласието си, за да предоставят на съдебните и данъчните власти на Великобритания пълен достъп до информациите, касаещи собствениците на компании на тяхна територия, заяви Камерън пред Камарата на общините.

Какво губи британският премиер след разкритията на "Панамските документи"

За първи път полицията и властите ще са в състояние да видят точно кой държи контрола върху тези компании, регистрирани на техните територии, посочи Камерън и упомена Каймановите острови, Британските Вирджински острови, Джърси и Бермудските острови.

Цялата тази гореща тема може да се отрази върху насрочения за 23 юни референдум във Великобритания за членството на страната в Европейския съюз, отбелязва АП. Камерън е водещият защитник на оставането в общността, а всичко, което петни по някакъв начин неговото име, може да подкопае кампанията в подкрепа на запазване на членството в ЕС.

Премиерът се застъпва за по-голяма финансова прозрачност във Великобритания и в чужбина, а през следващия месец ще бъде домакин на международен форум в Лондон, посветен на борбата с корупцията, припомня АП.

Източник: БТА