Деца на Кадафи и вдовицата му напуснали Алжир
Деца на Кадафи и вдовицата му напуснали Алжир / снимка: БГНЕС, архив

Три от децата на екзекутирания либийски лидер Муамар Кадафи - Аиша, Ханибал и Мохамед, както и вдовицата му Сафиа, са напуснали Алжир, заяви алжирският посланик в Триполи.

За Аиша и Ханибал Кадафи Интерпол е пуснал заповед за международно издирване по искане на новите либийски власти, докато за Мохамед и Сафиа няма такова искане. Абдел-Хамид Бузахер казал, че семейството е напуснало Алжир "преди много време", без да дава повече подробности. Преди няколко дни Ахмед Кадаф ал Дам, един от братовчедите на Кадафи, беше арестуван в Египет, съобщава БГНЕС.

Четиримата най-близки роднини на Зеления полковник живееха в Алжир от 2011 г., след като бунтовниците стигнаха до столицата Триполи и сложиха край на продължилото 42 г. управление на Кадафи. В момента тяхното местопребиваване е неизвестно. За първи път новината, че са напуснали Алжир, се появи в арабските медии още през ноември 2012 г. Но сега за първи път официален алжирски представител го потвърждава. От кабинета на либийският премиер отказаха да коментират информацията.

Друг от синовете на Кадафи - Саади - избяга в Нигер по време на бунта и все още се намира в тази страна. Сейф ал Ислам, за когото се говореше като за приемник на баща си начело на държавата, се намира в арест в Либия, въпреки че Международният криминален съд иска да го изправи пред трибунала в Хага по обвинения за извършени престъпления срещу човечеството.