Сключен бе договор на стойност над 78 млн. лв за модернизиране на 44 танка
Сключен бе договор на стойност над 78 млн. лв за модернизиране на 44 танка / iStock/Getty Images
Пакетът военна помощ включва танкове Т-72ЕА, БМП-2, артилерийски боеприпаси, безпилотни летателни апарати, стрелково оръжие
Дания обяви предоставянето на 13-ия пакет военна помощ за Украйна на стойност почти 500 млн. евро. Това се посочва в прессъобщение на Министерството на отбраната на Дания, цитирано от „TVP World”.

По-специално, пакетът военна помощ включва танкове Т-72ЕА, БМП-2, артилерийски боеприпаси, безпилотни летателни апарати, стрелково оръжие и бронирано инженерно евакуационно оборудване. Последното се финансира в сътрудничество с Германия, отбелязват от датското министерство на отбраната.

Украйна нареди евакуацията на децата от 10 населени места близо до Купянск

Също така този пакет от помощи осигурява подкрепа за цялостния пакет от помощи на НАТО и за съвместните покупки на артилерийски боеприпаси от ЕС. "Във вторник се срещнах с украинския си колега в Киев и получих нова информация за ситуацията в Украйна. Именно въз основа на продължаващите преговори с украинците беше събран тринадесетият и голям пакет от дарения за Дания", заяви датският министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен.

На 24 октомври датският военният министър на Дания направи посещение в Киев, по време на което се срещна с президента Володимир Зеленски, както и украинския си колега Рустем Умиеров.
БГНЕС