Далай Лама призова за хармония между религиите
Далай Лама призова за хармония между религиите / netinfo

Тибетският духовен водач Далай Лама призова за хармония между религиите, предаде Асошиейтед прес.

Далай Лама, който бе приет вчера на частно посещение от папа Бенедикт Шестнайсети, заяви, че са се обединили със Светия отец около това мнение.

Ватикана съобщи, че тибетският духовен водач и главата на Католическата църква са обсъдили религиозни въпроси, но не даде повече подробности.

Далай Лама предупреди и срещу опасните обобщения, че всички членове на религиозни общности са войнствени активисти, готови да прибягнат до насилие. Той се обяви против този погрешен възглед, разпалван от известен брой злонамерени мюсюлмани, и подчерта, че "най-добрите резултати идват от единството на вярата и разума".

В интервю на Далай Лама за Асошиейтед прес миналия месец той заяви, че злонамерени хора често използват религиозната вяра за свои собствени интереси и предизвикват конфликт. Малко преди това Бенедикт Шестнайсети разпали гняв в мюсюлманския свят със своя реч, в която цитира думи на византийски император за връзката между исляма и насилието.

Ватикана проявяваше дискретност при предишни посещения на тибетския духовен водач, включително и при последната му визита през 2003 г. за среща с тогавашния папа Йоан Павел Втори, за да не влоши още повече и без това обтегнатите си отношения с Китай, отбелязва агенцията. Китайските власти забраняват на местните католици контакти с Ватикана и им разрешават богослужение само църкви, които са под техен контрол. Далай Лама иска автономия за Тибет, който бе окупиран от Китай през 1951 година.

Тибетският духовен водач бе удостоен днес от Римския трети университет с почетна научна степен по биология заради значителния принос на неговия институт за изследването на връзката между мозъка и съзнанието. Далай Лама олицетворява диалога между науката и духовността, подчерта професорът по биохимия Пиер Луиджи Луизи.